onsdag 14 november 2018

Hur tankemateria påverkar dina tankebanor - del 2


De flesta tror att tankebanor är kedjor av tankar och associationer. Men jag menar att dina tankebanor styrs och riktas av andras redan tänkta tankar. Vad du tror är fri vilja är i själva verket snitslade banor utlagda av andra före dig. Man behöver inte vara klärvoajant för att observera hur tankemateria ligger i rummet och dirigerar alla som kommer in. Jag skall förklara med exempel.

Ligger i rummet

Där en tanke tänks bildas det som en klarhet eller kalla det för en tankebana i luften som man kan se klärvoajant. Att studera vad jag kallar för tankebanor är spännande. Jag hade ett perfekt tillfälle i en konsthall jag ställde ut i. Konsthallen hade stått tom och jag var den första utställaren för säsongen. Mina nya tavelserie hade heller inte setts av publik tidigare. De första besökarna lade tydligt ut spår som de efterkommande följde. Tillfället var perfekt för så fort en grupp lämnat kom strax en ny och de kunde inte visuellt påverka varandras beteenden.

(Det du tror är självklara tankebanor i din hjärna är i själva verket färdiga rutter
som ligger klärvoajant synliga i rummet)


Öppning i tankesmog

Det mest slående hände när en besökare plötsligt fick en direktkontakt med ett verk och köpte det. Vad hände sedan? Jo, alla efterföljande besökare beundrade just det verket mest. Platsen och riktningen syntes som ett extra upplyst spår eller extra klar öppning i rummet. Det var då jag gjorde experimentet att byta plats på tavlan med en annan. Och gissa vad som hände? Den nya tavlan som sattes i fokus i lagda tankebanan blev lika uppmärksammad och såld den också liksom alla andra jag hängde där. Attraktion skapar alltså en öppning i vad jag kallar kollektiv tankesmog.

Ligger i tiden

En vän till mig drev en butik för hantverk. Hon hade gjort samma observationer som jag om kundbeteenden. Det kom ofta busslaster till dem och hela lokalen blev fylld. Om den första kunden köpte hantverk skulle alla de andra också köpa hantverk. Om däremot den första bara köpte vykort köpte alla andra också bara vykort och det trots att de inte kunde se varandra för lokalen var knökfull. Det som var ännu mer svårförklarat var att om dagen började med en strökund som kom in och ville returnera en vara kom det resten av dagen bara strökunder som ville returnera varor. De två som drev butiken brukade titta på varandra med blicken, jaha är det en sådan dag idag. Tankebanor ligger alltså inte bara i rummet utan även i tiden.

(Tankebanor reflekterar vi inte över. Det är vår inre natur tycker vi.
Verk av Alexandr Onishenko)

Dammsug dig frihet

De flesta tankar människor tänker har inte riktning och tänks sällan färdigt. De blir ofullständiga tankeformer som går sönder. De kan bilda som smog i ett rum eller de kan lägga sig i drivor på golvet och mest i hörnen. Istället för att gå omkring i tankmaterian kan du ta fram dammsugaren och göra dig av med den påtagligt. Precis som attityder i fikarummet på jobbet kan var långt ohälsosammare att vistas i än i rökrummet. Attityder går in i kroppen subtilt. Denna typ av tankemateria leder till sjukdom och sjukfrånvaro.

Böcker med tankeklotter

Jag hade läst några citat ur Harry Martinsons bok Aniara och blev eld och lågor. Jag skaffade den på antikvariat men kunde inte förstå hur den kunde vara så trögläst. Det var inte likt mig. Som om jag inte begrep den för tankarna hoppade runt förvirrat. Först när jag plötsligt klärvoajant fångade upp bokens tidigare ägare fattade jag att boken var full av tankar. Det såg ut som om någon klottrat på sidorna. Som tur var hittade jag en nyutgåva i pocket version. Gissa igen om den plötsligt var lättläst? Starka föreställningsvärldar skapar tankebanor rakt in på sidorna, inte bara av författaren utan även av läsare.

(En begagnad bok kan vara som att försöka läsa text med klotter på varje sida.
Tacka vet jag oläst och nyutgiven)


Känslokomponenten

Tankemateria formas alltid när du tänker. Varje tanke bildar en form, oftast ofullständig som snabbt löses upp. Men vissa som har mer emotionellt innehåll består längre. Tankemateria är alltså starkast och mest bestående när den har en stark emotionell komponent. Det är sådan tankemateria som påverkar mest, positivt eller negativt. Vi tror vi är logiska varelser men det finns inte en tanke som tänks utan en känslokomponent. Ovilja, obehag, oro är exempel på starka känslokomponenter av negativ art vi ofta är omedvetna om eftersom vi tränger bort dem ur vårt sinne. Det gör dem dessvärre inte mindre närvarande i tankmaterian utan snarare tvärt om. Känsloärlighet har en förmåga att avväpna styrkan i tankematerian.

Skaka av och befria

Jobbiga papper blir lätt liggande. Ju längre de ligger desto tyngre blir de och det menar jag bokstavligen. Som klärvoajant kan jag fysiskt känna tyngden i jobbiga papper. Det är tankemateria med stark negativ emotionell komponent som orsakar det. Du kan prova själv hur olika papper väger olika. Men det finns lätta åtgärder mot detta utan att behöva vifta med rökelse och utföra ceremonier. Papper som ligger ner fastnar tankemateria lättare på. Ställer du däremot räkningarna upp i en pärm faller stora delar av tankematerian bort rent fysiskt. Papper som ligger tillsammans får en gemensam tyngd. Sära på dem och de väger mindre och blir lättare att åtgärda var för sig. Du kan även flytta papperna till en annan plats även om det inte är ett lika effektivt sätt.

Tafsande tankar

All tankemateria faller inte av eller dammar. Det finns tankemateria av olika slag för att de är uppbyggda av olika känslokomponenter. Exempelvis kan kladdande blickar av åtrå fästa sig och kännas kletiga. Hån är också en känslokomponent som fäster sig kladdigt. Den som däremot är arrogant slipper andras hån och andras arrogans på sig. Det fäster inte på den arrogante men på dig som är känslig fäster det. Lättast är det att ha ett glatt humör för även kladdig tankemateria har svårt att sitta kvar – för att det är för glatt helt enkelt! Det är inte fel att ta det lätt på livet. Varför bära tung tankemateria om du kan slippa?

(Jag menar att ingen har en dålig självbild.
Alla dåliga bilder är andras påtvingade tankebilder)


Försök inte tänka dig ut

Det sämsta du kan göra är att försöka tänka dig ut ur tankematerian. Det är som att säga att du ska, i den gamla snitslade tankebanan, lägga en ny. Konkreta åtgärder är långt effektivare – som att gå ut i naturen istället för att tänka dig ut ur tankemateria. Eller välj att konfrontera dina rädslor, vara känsloärlig och till exempel våga möta din ångest. Problemet upplevs som att det försvunnit eller blivit mindre när känslokomponenten i tankematerian löses upp – då håller den inte ihop längre.
Det finns ingenting bättre än att skrida till handling. Ta en simtur istället för att göra en symbolisk rening. Vattnet får tankemateria att lossna fysiskt. Dessutom kan du få tillbaka känslan för flow i ditt liv. När du simmar motarbetar du inte vattnet kring dig – du använder vattnet och strömmarna naturligt för att ta dig fram.

(Känn ditt vatten kring dig och agera medvetet. Många kallar det för flow)


Därför fungerar det enkla bäst

Jag vet att det enkla fungerar för jag kan se hur tankematerian som människor dragits med faller av, upplöses och virvlar undan. Som klärvoajant vet jag också att mantran, böner, meditationer, affirmationer, ceremonier och visualiseringar faktiskt fungerar. Men varför har de som dansar, uttrycker sig expressivt, gör naturexkursioner, tränar fysiskt det lättare? Jo, för riktig rörelse och riktig handling sätter stagnerad materia långt mer i rörelse än symbolisk handling gör. Handling och rörelse föregår unik tanke – inte tvärt om. Vad kan vi göra av detta? Jo, agera mera och tänka mindre.

Mikael Kvist
Författare, klärvoajant och healer


2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant och bra förmulerat! Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid roligt när tankar om tankebanor faller i god jord. Vem vet vad som vill spira ur det?

      Radera