torsdag 16 maj 2019

Solceller stjäl energi - ”De kan suga upp all energi från solen”

(Gröna fält och solpaneler – en arketypisk bild för ren energi... eller?)

Det har förekommit många argument mot förnybar energi, men detta tar nog priset. Det här borde till och med slå nyandlightens energifobiker med minst en hästlängd.

Solskensindustrin ifrågasatt

I Woodland, North Carolina föreslogs att solceller skulle sättas upp i närheten av en motorväg. I området finns redan några anläggningar och den föreslagna anläggningen skulle vara lätt att koppla in på redan existerande elnät. Frågan togs upp till diskussion på ett lokalt möte i staden.

Fobi för solenergi

Bobby Mann sade att solfarmen skulle "suga upp all energi från solen och företag skulle inte flytta till Woodland". Hans fru Jane, en pensionerad vetenskapslärare, fruktade att den föreslagna solfarmen kunde hindra fotosyntesen – processen att omvandla ljusenergi från solen till kemisk energi för bränsle – i området och stoppa växterna från att växa. De menade också att det hade varit flera fall av cancer i närheten och hon tillade att ingen kunde säga att solpanelerna inte var orsak till detta. Röster höjdes även från fastighetsägare i området att värdet på husen skulle kunna minska och därmed bli svårsålda.

Upplysning gav inget ljus

Förgäves försökte Brent Niemann, från solcellsföretaget Strata Solar, förklara att det inte riktigt går till så utan att solcellerna bara använder den energi som träffar dem direkt. "Panelerna drar inte ytterligare solljus" sa han. Diskussionen följdes av en omröstning där projektet lades på is. Senare på kvällen röstades dessutom igenom ett förslag för ett moratorium mot alla nya solanläggningar i området.

(Varför är inte då himlen förmörkad som de varnade för på mötet?)

 

Enkelt solvett som alla kan förstå

Det behövs inte hög utbildning för att förstå hur solpanelar inte fungerar. Solpanelernas mörka yta beror på att de absorberar solens strålar när de träffar ytan och omvandlar den till användbar ström. Om solpanelar skulle suga upp all energi från solen skulle det bli mörkt kring dem också! Vem har sett ett hus med solpaneler på taket som fått sin och grannarnas trädgård förmörkad!? Woodland hade dessutom redan tre stora solanlägggningar i närheten. Borde de inte insett att det bara var deras sinnen som blev förmörkade på mötet?


(Än så länge bara en mörk punkt på kartan)

 

Hur länge är det då ljust för industrin?

Enligt Solar Power World Online rankas North Carolina som fjärde största producent i USA av solkraft, med 161 företag som sysselsätter 3100 personer i branschen. Men knappast länge till om solpanelsfarsoten sprider sig i delstaten. Kanske finns det likhetstecken mellan denna fruktade farsot och den nyandliga energifobin? Den frågan lämnar jag öppen för läsaren att avgöra. Hursom, solförmörkade sinnen är inte att leka med.

Källa:
www.huffingtonpost.com 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar