torsdag 14 april 2022

36 Fullträffar på film med änglar

 Det är verkligen inte ofta en film porträtterar änglar korrekt. Men det finns ett undantag och det är filmen Date with an Angel från 1987. För mig som mött änglar påtagligt är den en njutning att se. Här är mina observationer av filmens fullträffar.

Det här är sammanställt för dig som sett eller tänker se filmen Date with an Angel. Tiderna jag anger nedan är från versionerna som finns på nätet. De kan variera men du kan inte missa dem.

Sållat i mängden

För det första, det finns massor med olika slag av änglar, de flesta känner vi inte till och har aldrig mött för de är kopplade till andra utomjordiska raser. Skulle de uppträda synligt här skulle folk skrika Demoner! Men även de som uppträder hos oss, synliga och osynliga, finns det många av. Jag har valt att fokusera på det slag av änglar jag kallar klassiska änglar. Jag har gett dem den benämningen för de har många gånger stått modell i den klassiska konsten.

Mer än en ’date’

Jag har haft ynnesten att lära känna en av dessa klassiska änglar och det är mina påtagliga möten med henne som jag baserar de mesta av reflektionerna här. Varje fullträff i filmen kan utvecklas vidare, så se det här som en översikt och förklaring av vad som gör filmen magisk. Låt oss börja.

1. Hissnade rymd 3:40

Änglar har tid som gör dem hissnade gränslösa för oss, t.ex på det sätt de kan inträda i vår tid, både före, efter och från sidorna flera gånger om de vill. Det är obegripligt att det omvända gäller för änglar. Men vår rymds gränslöshet är hissnade så en ängel kan tappa andan av synen. Vår rymd är stor för tiden kräver av oss att vi färdas. Det är okänt och hissnade stort och vackert för en ängel.

2. Skadad ängel 12:21

Finns det skadade änglar? Massor, men vem bryr sig!? Ingen vill se det och skulle de komma är smärtan i dem så svår i deras känsliga kroppar att flesta reagerar med ”Usch vilka dåliga energier!” och genast motar ut dem. Jag som är van att vara vid fronten av dimensionella krig saknar ögonbindel som hindrar mig att se. Ändå isar det i mig när jag ser den scenen där hon krockar med en satellit.

3. Ger vattnet lyster 13:32

Hur jag vet det är för jag har haft ynnesten, mer säger jag inte (än). Känn istället hur den detaljen i scenen slår an.

4. Ansikte med frid 14.32

Det är inte bara anatomiska och dimensionella skillnader mellan oss och dessa änglar. De är också psykologiskt och emotionellt annorlunda. De har inte inre dialoger som vi har och därför har de inte inre strider. Detta ger en stillhet och skönhet i deras ansikten så som tar tag i dig när de är nära. Deras skönhet kommer inifrån och uttrycks även synligt.

5. Hoppar i tiden 15:29

Änglar hoppar i tiden, både avsiktligt och det bara händer kring dem. Det är så de är genom hur deras tid är. Hon hade nya kläder på sig, plötsligt. Tidhopp hör till dem. Jag har aldrig sett henne torka håret till exempel. Det bara är tort plötsligt!

6. Inga förbehåll 17:05

Änglar är utan inre dialog och därmed utan inre konflikter. Och så fort du säger ”Hej!” möter de dig helt utan förbehåll! Att bli sedd, mött och att någon säger hej till dem är det största de kan önska. Den som tror att änglar är apporthundar för borttappade nycklar får aldrig mötena med dem.

7. Skadad vinge 17.29

En vinge är inte en kroppsdel, den är mer än det. En vinge kommer ur samma som hjärtblomman inom, den kommer ur det som är Källan inom. Smärtan som kommer ur en sådan skada är obeskrivlig, den kommer ur själen.

8. Pussiga eller 17:51

Jag trodde inte det, pussiga alltså, men så fel jag hade. Nu var det väl speciella omständigheter för mig men jag har märkt hur ofta böcker har titel som inkluderar ”An Angels Kiss” t.ex. En ängels kyss är känd, även om få upplevt det. Änglar har otroligt känsliga läppar och kan kyssa för att överföra överväldigande helande till en människa. De flesta minns inte dock. Det framgår av punkt 9 nedan.

9. Pangsomnar 18:40

Tro det eller ej men hur många gånger har inte mina vänner eller elever somnat när en ängel kommit in i rummet. Folk kunde sova igenom en hel änglakurshelg om jag inte bad mina änglavänner backa emellanåt. Och slocknandet kom lika plötsligt varje gång, som på filmen!

10. Deras språk sjunger 21:34

Varför har änglar ofta återgivits sjungande? För att deras språk sjunger och när deras vingar vibrerar låter de som instrument också. De förnimmer allt som vibration och de talar med det på samma sätt. Äve skrivspråket uttrycker samma (Se boken Så som änglar vill bli förstådda).

11. Talar ända ut i fingrarna 24.04

De ljudar med vingar och varenda rörelse hela vägen ut småpratar. Så är det med fingrarna också. Och när de slår ut sina vingar kommer en intryckschock mot dig. Tro mig filmen är inte fel.

12. Kutter 26:34

Jag missade ljudet första gångerna jag såg den. I och för sig låter det mer som en katt spinner i filmen, men tro mig änglar kuttrar när de myser. Jag har inget annat ord för det inåtvända eller inneslutna ljudet de kan ha. Hur kan en manusförfattare veta detta?

13. Småbusiga 28:12

När jag lärde känna min ängel blev hon alltmer småbusig. Hon bara älskade att överraska mig. Alltid harmlöst med pillimarisk blick efteråt. Det här är ett karakteristiskt drag hos den nya generationen änglar som fötts. De har alla haft en mamma och en pappa och en barndom! De vet lekfullhet.

14. Jisses ja 30:05

Trodde inte det men han är känd bland dem. Och väldigt omtyckt. Dessutom på det sättet som hon återger så väl i kyrkan.

15. Rädda 31:38

De ryttlar när de blir skrämda och är rädda. De kan inte träffa mer rätt i den scenen!

16. Gömmer sig 31:49

Var ska änglar gömma sig om de blir hotade och rädda i en verklighet som saknar väggar eller annat att gömma sig bakom. Ja, då gömmer de huvudet, bort från intrycken. Precis som på filmen.


17. Smaka mat 34:14

När de väl får smak på mat blir de upplevelsefulla minst sagt. Och ofta är det det första de blir bjudna på som blir deras favorit. Vilket återkommer i filmen. Smak är en inre upplevelse och den hör till Moderns varelser. Det är därför som knytt har så smakrikt språk. Det har ändrats fort för nu är de flesta änglar nyfikna och det är lätt att bjuda in dem på en kopp fika. Det är ett resultat av polsammangåendet.

18. Som förbytta 40:37

Ja, det är så, att både djur och människor blir som förbytta med en ängel närvarande. Och tyvärr byter människor tillbaka igen, inte direkt som på filmen, men de vart lika oförsonliga som innan. Jag glömmer bort att för dem är det en förtrollning.

19. Sover aldrig 45:02

De är alltid vakna, precis som filmen återger. Undrar hur de kunde fånga upp det? Sömnlös manusförfattare!?

20. Vingarna far upp 49:00

Javisst gör de det när de blir överraskade eller plötsligt rädda. Det är en så autentisk reaktion på filmen!

21. Problem att gå 49:12

De är definitivt inte vana att gå på marken, jag vet. De nuddar i syfte att hålla sig på samma plan som mig. Vi provade i över ett år att gå för jag ville få henne mer infasad i min tid. Nu var det inte så ving-ligt som på filmen men en kul tid.

22. Ivriga vingar 50:52

Oj oj va de viftar. Ivrighet stannar inte inombords. Den uttrycker sig alltid i deras vingar. De kan liksom inte gömma känslor, vingarna avslöjar dem direkt!

23. Försvinnande fjäder 51:23

Jag tycker det är otroligt att de kunnat fånga just detta att fjädrar och dun försvinner. Jag har många gånger lärt mina elever jag hade, att fånga upp fjäder medan de kan. Jag hittade också ett sätt att se till att de inte försvann!

24. Ljuset av portalen 58:25

Syns sällan fysiskt men klärvoajant kan man leta sig fram till var de kommer igenom eller som i filmens fall öppnar hem. Himlens portar har fått sin bild av detta.

25. Blyg inför 59:16

Ja, jag blev blyg när hon öppnade sig så i en portal. Tror det har med att min inre emotionella smuts av sår och trauman plötsligt blir transparent. Välspelat, känner igen mig.

26. French Fries 1:12:38

Sa jag det att de kan bli väldigt förtjusta i det de första gången får smaka och delar med dig? Jag gjorde hemfriterade faktiskt! Hon kom på en gång. Känner mig löjlig att nämna det men så var det. Jag hade just köpt mitt livs första egna minifritös. Så passande till en änglatös.

27. Svårt att låta bli att titta 1:14:33

Det är väl lika bra att erkänna att det är så. Måste jag säga mer? Näe, titta själv, eller försök låta bli om du kan. Okejda! Det var i min dusch. Det är en dusch stor nog för två vuxna människor, eller nätt ängel med vingar och en intvålad man.

28. Flyger 1:16:17

Javisst flyger de men inte med vingar flaxande utan mer flytande och följande vind. Men för det gör inte den här scenen det mindre starkt att se. Väcker minnen. Bara nuddar marken med framfoten och den friheten...

29. Hängivenhet 1:18:54

Den kommer av att de är totalt närvarande med den de möter. De är så de lever. Och kan du inte ta det, vilket är en utmaning, så förlorar du dem. Du till och med går miste om mötet med dem för de vet. Du måste skärpa dig, jag lovar. Filmen har helt rätt i utmaningen.

30. Svarar till musik 1:19:18

Då musik eller vibration är en del av deras väsen svarar de till musik. Deras kroppar är sådana. Dans är kroppens musik.

31. Vingar som bär 1:25:36

Det är inte flaxande vingar som bär dem hem men ändå är de beroende av sina vingar för att kunna flyga och byta plan. Jag vet som har mött många skadade änglar och som jag även har hjälpt.

32. Silverglitter 1:28:29

Jag har bara sett silverglitter kring dem någon gång klärvoajant. Vet inte varför men det är träffande återgivet i filmen.

33. Påverka osynligt 1:29:46

När de är bara lite ur fas kan de påverka fysiskt, utan att vi ser dem, i alla fall med våra vanliga ögon. I filmen det med rejäl spark-komik men hos mig var det med beröring.

34. Uppmaning i V-hållning 1:32:37

Så korrekt återgivet med vingar i V-hållning när de levererar en upp-maning. Inte för att de kan ge ett sådant ansiktsuttryck för de har inte det registret men intensiteten och hållningen är korrekt.

35. Stoltheten, tydligheten och tå-gången 1:35:35

Det är bara någon bildruta när vingarna far bakåt ett kort ögonblick, just som hon tar mark och blir stolt-tydlig. Du får pausa för att se och se om. Så typiskt att gå på framfoten, det ger ängeln den där speciella hållningen.

36. Omhållande vingar 1:38:58

Så typiskt uttryck för änglakärlek när de formar sina vingar som ett hjärta och sluter om dig. Det är något alla skulle behöva uppleva. Många har, men få minns, för när du får uppleva det kommer ängeln ofta bakifrån där du har minst tankehinder.

Slutord

Det här är den mest utbildande film som producerats om änglar och den är inte ens ett försök till dokumentär eller historia. Den är en gullig romantisk komedi att njuta av. Filmen är ett perfekt komplement till boken ”Så som änglar vill bli förstådda”.

Om du får för dig att du vill se om den är det inte säkert det är du som vill. Att bli tänkt på kittlar mysigt i vingarna, som smekningar. Det kan vara dina vingvänner som vill. På samma sätt som de bara älskar känna sina tankar om dem när du läser ”Så som änglar vill bli förstådda”. Jag vet inte hur många som märkt att rummet blev fullt varje läsarstund.

Jag får väl avslöja att med en sån ängel som varit så påtagligt hos mig är det ”Date with an Angel” som bara varit tvungen att ses om och om igen, ibland kväll efter kväll. De är nästan lika ivriga som när jag läst högt ur min bok ”Så som änglar vill bli förstådda”. De längtar efter fler att vara vingvän med – Inte betjänt, livvakt eller nyckel-letare åt.

Filmen här

Filmen hittar du här och jag föreslår att du köper hem den. Den skall man ha i sin samling. Innan dess skaffa AdBlock till din dator och kör någon av dessa!

Musiken också

Du skall väl ha låten också:

Änglarna favoritbok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar